Tuesday, 22 April 2014

Pengalaman interview MAIS

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillahi rabbil alamin.

MasyaAllah, tabarakallah kepada sahabat-sahabat saya :D

Hamda lillah, wa syukrillah. Lega sikit la dah habis interview MAIS smlm. Nak cerita je pengalaman interview.

Mula-mula datang kat masjid biru putih kat Shah Alam. Datang-datang jumpa kawan-kawan yang dah lama tak jumpa. So, cam susah sikit la nak study. So be prepared awal-awal jgn la nak harapkan korang akan bukak buku lagi pagi interview.

Sebelum masuk dewan tuk taklimat dapat pesanan daripada makcik Zainab
Nervous itu hanyalah perasaan. Perasaan itu boleh dikawal.
Ok, then masuk dewan taklimat.

Imtihan Qabul (Tahriri) 


  • -Al fahmu Masmu' (kemahiran mendengar)
  • Nahu
  • Sorf
  • Balaghah
  • Muthalaah
  • Bina ayat
  • Inshaa'
Ok, saya nak detaikan satu-satu pulak. Yg Al Fahmul Masmu' tu kena dengar betul-betul. Sebab ada perkataan yang maybe kite tak faham kan. Die macam teka-teki dalam bahasa arab. Tapi bukan la teka-teki pun.

Nahu sorf pulak macam biasa la kena i'rab, wazan semua tula.

Balaghah pun same, just keluar soalan sekolah menengah standard spm.

Inshaa' pula...

Ada 3 soalan. Suruh jawab satu soalan sahaja.

  1. Khutbah psl apa tak ingaat
  2. Qudwah Hasanah
  3. Al-Jaar
Alhamdulillah, saya jawab yang kedua. Qudwah Hasanah. Cerita pasal Rasulullah S.A.W. Sungguh, rasa nak nangis. Sebak bila tulis. Tak tahulah ayat betul ke tak.

Ok. Imtihan Qabul Tahriri ni 2 jam. Lepastu dia bagi rehat n be prepared tok ujian syafawi.

Imtihan Syafawi

Kena time dah nak azan asar.Panel penemuduga dah penat rasanya.
Ada 2 panel. sorang cakap arab. sorang lagi cakap melayu.


  • Perkenalkan diri dalam arab.
  • Tanya sekolah mana.
  • Siapa ust arab yang telah mengajar kamu.
  • Tarikh khatam. (Sebaik ingat ;p)
  • Mengulang tak kat rumah.
  • Tebuk Quran. Yang ni, mula-mula dia tanye, "Kalau saya tentukan ayat n surah kamu boleh sambung tak?" "Saya cuba ustaz"
  • Baca qita'ah yang takde baris.
  • I'rab

Panel melayu :

  • Perkenalkan diri.
  • Ceritakan tentang keistimewaan anda.
  • Kenapa nak belajar Jordan, kenapa tanak kat Malaysia.
  • Apa yang anda telah belajar di sekolah
  • Kalau dapat tawaran belajar lain, awak nak pilih Jordan juga ke?
Last tu sebelum keluar, "doakan saya ust ustazah"
"Kalau ada rezeki insyaAllah dapat.."

Ok, dah habis... Tawakkal dan redha dengan segala ketentuan allah. Sesungguhnya, kami telah berusaha.
Kita merancang. Allah juga merancang. Tetapi Allah lah sebaik-baik perancang
Tak perlu pertikaikan perancangan allah. Semua berlaku ada hikmah. Semoga sentiasa dalam keredhaan Allah. 

Semoga Allah Redha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...